Světový unikát

21.09.2009 18:36

Lidé ze Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení ve spolupráci s Českou společností pro osvětlování a Technickou univerzitou Ostrava měřili velikost rušivého světle, známého mezi laickou veřejností pod matoucím názvem "světelné znečištění". Jen výlohy obchodů, okna domácností a světlomety aut se staly na zhruba jednu hodinu jediným zdrojem světla. Dne 18.9.2009 v čase od 1.00 do 2.00 hodin zhaslo v Liberci najednou 11 000 svítidel veřejného osvětlení. “Chceme tímto způsobem zjistit, jak co nejšetrněji používat veřejné osvětlení,“ vysvětlil předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení Tomáš Maixner.

Světla je v obcích spíš málo než moc

Výsledky měření budou známé až po novém roce, nicméně podle předsedy Maixnera obce svítí spíš málo než nějak přehnaně. To platí i o Liberci, jehož mnohé části se topí v pološeru, i když je veřejné osvětlení rozsvícené naplno.

Měření je světovým unikátem

Vědci ovšem neměřili rušivé světlo jen ve městě Liberci, ale v celém Libereckém kraji. Ve středu začalo měření už ve 20.00 hodin. V Liberci se měřilo z Ještědu, v kraji pak byly jako další měřící stanoviště vybrány hrad Bezděz nebo rozhledna Kozákov.

„V celém Libereckém kraji zhaslo najednou sedmdesát tisíc svítidel. V tom, že se posuzuje tak velká rozloha najednou, jde o jedinečné měření, které nemá v celém světě obdoby,“ řekl místopředseda společnosti Jiří Tesař. Podle výsledků měření vypracují vědci studii o tom, jak se kde svítí.

Jak dodal Tomáš Maixner, měření ukáže třeba i osvětlený billboard někde u silnice v polích. Výsledky měření předají vědci na začátku příštího roku starostům Libereckého kraje.

Podle Tomáše Maixnera intenzita veřejného osvětlení, která pronikne do příbytku, pravděpodobně nemá žádné negativní dopady na lidské zdraví. To proto, že intenzity, při kterých dochází k zástavě tvorby melatoninu, jsou mnohem vyšší. „Pokud by třeba člověk usnul v práci na stole, a v rozsvícené kanceláři spal za plného světla až do rána, pak by to zřejmě jeho zdraví nijak neprospělo. Veřejné osvětlení ovšem takovou intenzitu nemá,“ upozornil Tomáš Maixner.

„Veřejné osvětlení je v obcích a městech důležité z několika důvodů. Především chrání bezpečnost obyvatel, neboť bez světla by jistě ve městech více bujela kriminalita. Současně pomáhá orientovat se motoristům, a pak vede chodce, takže chrání jejich zdraví,“ doplnil. Jak dodal, čím víc je světla v obcích, tím líp. Současná intenzita veřejného osvětlení je kompromisem.

V Jablonci kvůli experimentu svítila i Střelnice

Světlo světlometů na jablonecké Střelnici bylo součástí měření už ve středu večer. Lidé z Jablonce jsou na jas z okolí stadionu zvyklí a nepřikládali mu větší význam. "Myslel jsem, že jsou tam zase nějaké závody, ale při nich se ozývá i zvuk moderátora nebo hluk z hlediště," poznamenal náhodný kolemjdoucí.

Jablonec samostatně nevybrali k experimentu náhodou. Systém veřejného osvětlení zde totiž, jako v jediném městě v kraji, umožňuje regulovat osvětlení. Tak bylo možné měřit velikost rušivého světla při různém výkonu osvětlovacích soustav.